Kaj je Intrastat poročanje?

Objavljeno dne 12.07.2022
Intrastat poročanje je predaja informacij Evropski uniji o menjavi in pretoku blaga znotraj njenih članic. Katera podjetja obvezuje poročanje za Intrastat?

Kaj je Intrastat?

Intrastat je statistično raziskovanje, v katerega se vključijo podjetja iz držav članic Evropske unije, ki trgujejo z blagom s podjetji ali posamezniki znotraj EU in dosežejo določen vključitveni prag. Ta je naveden v Navodilih za poročevalske enote.

Intrastat poročanje je predaja informacij Evropski uniji o menjavi in pretoku blaga znotraj njenih članic. Tako pridobivajo statistične podatke o gospodarski uspešnosti članic Evropske unije za namene oblikovanja gospodarske politike in vodenja Unije. Intrastat je nadomestil zajem podatkov, ki so jih pred ustanovitvijo Evropske unije posredovale carinske deklaracije.

Kdaj se podjetje vključi v Intrastat poročanje?

Obvestilo o obveznem intrastat poročanju prejmete kadar hkrati:

  • Dosežete vključitveni prag, ki je določen v tistem letu in
  • Trgujete s podjetji ali posamezniki znotraj EU

Kadar dosežete vključitveni prag, prejmete obvestilo oziroma poziv k obveznem poročanju za Intrastat. Praviloma je to v začetku koledarskega leta, ko so znani vsi podatki o poslovanju v preteklem letu. Obveznost do poročanja ni izključena med letom, zato je fizični tok vašega blaga potrebno dobro poznati.

Kdo zbira podatke za Intrastat v Sloveniji?

V Sloveniji intrastat poročanje izvajata FURS in SURS. Za vsako podjetje posebej določita frekvenco poročanja, ki je odvisna od vrednosti pretoka blaga. Podjetja z manjšim pretokom poročanje izvajajo enkrat letno.

V okviru FURS-a podatke za Intrastat zbira in obdeluje Finančni urad Nova Gorica za vse poročevalske enote v Sloveniji.

Kaj vsebuje Intrastat poročilo?

Intrastat poročanje zajema podatke o fizičnem toku blaga med vašim podjetjem v Sloveniji in drugimi državami članicami EU.

Za Intrastat se poročajo:
  • komercialne transakcije z blagom, namenjenim za rabo, potrošnjo, investicije ali preprodajo, ki vključujejo prenos lastništva;
  • gibanja blaga iz ene države članice v drugo brez izvršitve nakupa/prodaje;
  • vračila proizvodov in nadomestne dobave proizvodov;
  • nekatere druge vrste poslov, ki so prikazani v prilogi 2 Intrastat navodil 2022.

Na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije so na voljo najnovejša navodila za poročanje.

Kako se lotiti Intrastat poročanja?

Še preden prejmete obvestilo o obveznem poročanju za Intrastat, je priporočljivo dobro poznavanje vrednosti odprem in prejema blaga iz drugih držav članic EU. Tako se lahko pripravite na začetek poročanja in pridobivanje potrebnih podatkov, ki jih boste morali poznati ob izpolnjevanju obrazcev.

Intrastat poročanje brez dodatnih skrbi

Prepustite skrb poročanja za intrastat našim strokovnjakom za fizični tok blaga med Slovenijo in državami članicami EU. Ob vašem posredovanju podatkov o poslovanju bomo v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo pripravili ustrezna poročila in aktivno spremljali novosti (poročanje o novih spremenljivkah, spremembah ipd.).

Že več kot 20 let odpiramo nove poti našim strankam.

Z znanjem in izkušnjami na področju ekonomije, prava in logistike pomagamo k bolj pretočnemu toku blaga, nemotenemu poslovanju in optimizaciji stroškov.

Morda vas bo zanimalo

Naročite se na naše e-novice

in bodite obveščeni o vseh novostih s področja carinjenja, dajatev in poslovanja v tujini.