Zakaj je prišlo do uvedbe statističnega poročanja Intrastat?

Objavljeno dne 07.09.2022
Prvo vprašanje, ki se ljudem poraja ob informaciji, da morajo podjetja ob preseženi letno določeni količini blagovne menjave znotraj Evropske unije,
Ne se bati intrastat poročanja

Prvo vprašanje, ki se ljudem poraja ob informaciji, da morajo podjetja ob preseženi letno določeni količini blagovne menjave znotraj Evropske unije, izpolnjevati poročila Intrastat, je nekaj v stilu:

A je res potrebno, da se podjetjem iz strani države naloži še dodatno administrativno delo – intrastat poročanje?

Zadeva je večplastna, a obenem enostavno pojasnljiva. Res je, da je potrebno vložiti nekaj več napora, časovnih in človeških resursov, a bistveno pri celi stvari je, da so statistični podatki o tem, kakšno blago, koliko in kdaj je bilo prodano – kupljeno v Evropski uniji, pomembni za izdelavo analiz. Na podlagi teh analiz se potem sprejemajo odločitve v različnih organih povezave. Intrastat je torej direktna posledica odprave carinskih nadzorov med državami članicami, na podlagi katerih so se prej pridobivali podatki.

Intrastat za globalno trgovinsko menjavo

Statistični podatki so pomembni za umestitev posamezne države v globalni trgovinski menjavi. Uporabljajo se v pogajanjih, za analize uspešnosti na posameznih področjih in je zato izredno pomembno, da so hitri in točni.

Ker poskuša Evropska unija, v mednarodnemu močno globaliziranemu okolje, delovati kot enotna zveza, z jasnimi pravili igre, usmeritvami in strategijo, je nujno, da imajo njene članice na voljo prav vse relevantne podatke.

Zatorej je pomembno zavedati se, da nam Intrastat posredno lahko prinese tudi dejansko korist.

Morda vas bo zanimalo

Naročite se na naše e-novice

in bodite obveščeni o vseh novostih s področja carinjenja, dajatev in poslovanja v tujini.